Dava dosyasının incelenmesinden; davacı şirketin “ortağının ortak olduğu şirket/işletme” nedeniyle özel esaslara tabi mükellefler listesine alınması üzerine, bu işlemin iptali istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Bakılan davada; gerek davalı idarenin, gerekse bağlı bulunduğu hiyerarşik üst makamların, mükellefleri bu şekilde sınıflandırmasına olanak sağlayan hiçbir yasal düzenleme bulunmadığı gibi, Anayasa’da da buna izin veren bir hüküm yer almamaktadır.
Bu şekilde yasal dayanağı olmadan yapılacak bir sınıflandırma, vergi barısını bozabileceği gibi, Anayasa’da güvence altına alınan temel kişi hak ve hürriyetlerine de aykırılık teşkil eder. Dolayısıyla, yasal dayanağı olmadan, hukuka aykırı bir biçimde idarenin kendi içerisinde oluşturduğu bir sınıflandırma ile davacının, hakkında olumsuzluk tespit edilen mükellefler listesi olarak adlandırılan listede yer alması mümkün bulunmadığından, özel esaslara tabi mükellefler listesine alınmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Öte yandan, açıkça hukuka aykırı olan özel esaslara tabi mükellefler listesine dahil edilme işleminin uygulanması, davacının ticari ve ekonomik konumunu olumsuz etkileyebileceğinden, telafisi güç veya imkansız zararlar da doğurabileceği sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle; yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın dava sonuna kadar yürütülmesinin durdurulmasına, tebligatın tamamlanmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesinin 7. fıkrası hükmü uyarınca kararın tebliğini izleyen günden itibaren yedi (7) gün içerisinde İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolu açık olmak üzere 19/02/2024 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. (İstanbul 11. Vergi Mahkemesinin 19/02/2024 tarihli YD KABUL kararı.)