Bizlere en çok gelen sorulardan birisi Limited Şirketin vergi borçlarından dolayı şirket ortaklarının sorumluluğudur. Uygulamada sıklıkla şirketlerin vergi borçlarından dolayı şirket ortaklarının banka hesaplarına Vergi Dairelerince haciz işlemi tesis edilmektedir. Ortakların şirketin vergi borçlarından doğan sorumlulukları kanun ile sınırlanmıştır. Şirket ortaklarının, ortağı oldukları şirketin vergi borçlarının zamanaşımına uğraması nedeniyle bu borçlara ilişkin sorumluluğu ortadan kalmaktadır. Vergi dairelerinin haksız ve mesnetsiz bu işlemleri Mahkeme kararı ile iptal edilebilmektedir. Makalemizin devamında sizlere sunduğumuz mahkeme ilamı ile birlikte şirketin zamanaşımına uğramış vergi borçlarından dolayı şirket ortaklarından tahsil edilemeyeceğine ilişkin karar bulunmaktadır.
Vergi Borçları Zamanaşımı Süresi Geçtikten Sonra Şirket Ortaklarından Tahsil Edilemeyeceğine İlişkin Mahkeme İlamı;
Dava dosyasının incelenmesinden; asıl borçlu …. Tarım Ürünleri Kimyevi Gıda Temizlik Ham Maddeleri Sanayi Ticaret İthalat ve İhracat Limited Şirketine ait bir kısım amme alacağının şirketten tahsil edilememesi üzerine, ilgili dönemlerde şirket ortağı olduğu tespit edilen davacının banka hesaplarına 2023/2750 bildiri numarası ile haciz uygulandığı anlaşılmaktadır.
Hacze konu alacakların tahsilat süreci incelendiğinde ise; 1997 yılına ilişkin söz konusu alacakların vadesinin 31.01.2002 tarihi olduğu, ancak vadesinin rastladığı 2002 takvim yılını takip eden takvim yılı basından itibaren 5 yıl içinde tahsili gereken söz konusu alacaklarla ilgili olarak bu süre içinde zamanaşımını kesen bir halin tespit edilemediği görülmektedir.
Bu durumda, hacze konu alacakların vadesinin rastladığı 2002 takvim yılını takip eden takvim yılı basından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmediği ve bu süre içinde zamanaşımını kesen bir hale de rastlanılmadığı gözetildiğinde, tahsil zamanaşımına uğradığı anlaşılan söz konusu alacaklar için uygulanan haciz işleminde hukuka uyarlık görülmemiştir.
Öte yandan, dava konusu işlemin yürürlüğünün devam etmesi halinde davalı idarece tahsil işlemlerine devam edileceği dikkate alındığında, davacı açısından telafisi güç zararlar doğabileceği açık olduğundan yürütmenin durdurulmasının Sartlarının oluştuğu sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu haciz işleminin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı Kanun’un 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğini izleyen günden itibaren yedi (7) gün içerisinde Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi nezdinde itiraz yolu açık olmak üzere, 21/02/2024 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
(Gaziantep Vergi Mahkemesi’nin 21.2.2024 tarihli Yürütmeyi Durdurma Kabul Kararı)