Vergi Ceza İhbarnamesi, vergi hukukunda kritik bir rol oynamaktadır. Vergi idaresi tarafından mükellefe gönderilen ve vergi ile ilgili bildirimleri içeren resmî bir belgedir. Vergi ihbarnamesi, mükellefe uygulanacak vergi ya da cezanın bildirilmesi için kullanılır. Alanında uzman vergi avukatlarından danışmanlık hizmeti alınması, hukuki süreçlerde mükellef haklarının korunması açısından önemlidir.
Mükelleflerin sıklıkla karşılaştığı ihbarnameler, tebliğ edildiği anda mükellefin hak arama yollarına ilişkin sürelerin başlamasına sebebiyet vermektedir. Bu nedenle, bir ihbarnamenin doğru anlaşılması ve yasal sürelerin takibi hayati önem taşır. İhbarnamenin tebliği ile birlikte hak arama süreleri başlayacağından en kısa süre konusunda uzman bir vergi avukatından danışmanlık hizmeti alınmalıdır.
Vergi Ceza İhbarnamesi Neden Gelir ?
Vergi ceza ihbarnamesi, vergi mükelleflerine karşı uygulanacak vergi yada vergi cezasının bildirilmesi amacıyla vergi dairesi tarafından gönderilmektedir.
Vergi Ceza İhbarnameleri kendilerine tebliği edilen mükelleflerin 30 günlük yasal süre içinde ihbarnameye karşı vergi davası açma hakkı bulunmaktadır. 30 günlük süre içerisinde vergi davası açmayan mükellef için tebliğ edilen vergi ceza ihbarnamesinde yer alan vergiler kesinleşmiş olur. Uyguluma da sıklıkla bu mükelleflerin vergi ceza ihbarnamelerine karşı yasal dava açma süresini kaçırdığına tanıklık etmekteyiz.
Önemle belirtmek gerekirse mükellefler mutlaka kendilerine tebliği edilen vergi ceza ihbarnamelerine karşı yasal haklarını kullanmaları için kanunun belirlemiş olduğu yasal 30 günlük süre içerisinde konusunda uzman vergi avukatından hukuki yardım alması mükellefin hak ve menfaatlerinin korunması adına önemlidir. İhbarnameye karşı süresi içerisinde usulüne uygun açılmayan vergi davaları, vergi mahkemeleri tarafından reddedilmektedir.
Yasal süresi içinde dava açılmış dahi olsa Vergi usul kanunun aradığı şartları taşımayan vergi dava dilekçesi vergi davasının reddedilmesine sebebiyet verir. Bu sebeple önemle belirtmek isteriz ki vergi davası açmadan önce mutlaka vergi hukuku alanında faaliyet gösteren vergi avukatları aracılığı ile vergi davası açılmalıdır.
Vergi Ceza İhbarnamesi Geldi Ne Yapmalıyım ?
Vergi ceza ihbarnamesi ilgili vergi dairesi tarafından e-tebligat olarak ya da posta aracılığı ile mükelleflere tebliğ edilmektedir. Mükelleflere tebliğ edilen vergi ceza ihbarnameleri tebliğ tarihi itibariyle vergi usul kanununca belirlenen 30 günlük süre başlamış sayılır.
Vergi ceza ihbarnamesi tebliğ alan vergi mükellefleri bizlere en çok ” Vergi ceza ihbarnamesi geldi ne yapmalıyım ? ” sorusunu sormaktadır. Bu tip durumlarda alanında uzman vergi hukuku alanında faaliyet gösteren vergi avukatlarından hukuki danışmanlık hizmeti alınması en doğru hamle olacaktır.
Konusunda uzman vergi avukatının tebliğ edilen vergi ceza ihbarnamesinin hukuki tasvirini yaparak mükellefi hukuki açıdan en doğru şekilde yönlendirilmesini sağlar.
Vergi ceza ihbarnamesine karşı süresi içinde vergi usul kanununa uygun şekilde hazırlanacak vergi dava dilekçesi ile birlikte vergi dava açılması halinde vergi ceza ihbarnamesi ile tarh edilen işlemin iptali vergi mahkemesi kararı ile sağlanmaktadır.
Vergi Ceza İhbarnamesi Nasıl Tahakkuk Edilir ?
Vergi ceza ihbarnamesi tarafınıza tebliğ edilmesi ile birlikte 30 günlük yasal süre içinde dava açılmaması halinde vergi ceza ihbarnamesinde yer alan vergi cezası vergi dairesi tarafından tahakkuk ettirilir.
Tahakkuk eden vergi cezası 30 gün içerisinde ödenmelidir. Otuz gün içerisinde ödenmeyen vergi aslı ile vergi cezaları kesinleşmiş sayılacaktır. Kesinleşmiş vergi ve kesinleşmiş vergi cezasının tahsilatı için vergi dairesi tarafından mükellefe ödeme emri gönderilir.
Vergi dairesi tarafından mükellefe gönderilen ödeme emri mükellef için son ödeme şansıdır. Ödeme emrinin tebliğinden sonra süresi içinde ödeme yapılmaması ya da ödeme emrine karşı vergi davası açılmaması halinde tahakkuk eden vergi ve vergi cezası kesinleşmiş sayılacağından mükellefin mal varlığına, banka hesaplarına, maaş hesabına haciz ve e-haciz işlemi uygunlamasına sebebiyet verecektir.
Vergi Cezası Ne Zaman Tahakkuk Eder ?
Vergi ceza ihbarnamesinin mükellefe tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içerisinde Vergi Usul Kanunun 376. Maddesinde yer alan cezada indirim kurumundan yararlanmak istemedikleri taktirde vergilerin tahakkuk ve kesinleşmesi otuz günlük sürenin bitiminde gerçekleşir.
Bu otuz günlük süre içinde dava açılması halinde vergi tarh işlemi dava boyunca duracaktır. Böylece vergi davası açılması verginin tarh işlemini vergi davasında karar verilene denk durduracaktır. İhbarnameye karşı açılan davalarda idari işlemin kendiliğinden duracak olması nedeniyle vergi mahkemesinden yürütmenin durdurulması talebinde bulunulması gerekmez. Nitekim tüm bu teknik konuları mükelleflerin bilmesi beklenemez.
Bu sebeple hak kaybı yaşanmaması için alanında uzman vergi avukatından danışmanlık alınması mükellefler için oldukça önemlidir.
Vergi Ceza İhbarname Nasıl Tebliğ Edilir?
213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 21’inci maddesine göre tebliğ, “vergilendirmeyi ilgilendiren ve hüküm ifade eden hususların yetkili makamlar tarafından mükellefe veya ceza sorumlusuna yazı ile bildirilmesi demektir.
Vergi Usul Kanunu’nun 93’üncü maddesine göre, tahakkuk fişinden başka vergilendirmeyi ilgilendiren ve hüküm ifade eden belge ve yazılar adresleri bilinen gerçek ve tüzel kişilere posta yoluyla ilmühaberli taahhütlü olarak, elektronik tebligat adresi bulunan mükelleflere e-tebligat yolu ile , adresi bilinmeyenlere ise ilan yoluyla tebliğ edileceği kanunda yer almaktadır.
Aynı Kanun’un 107’nci maddesine göre de, Maliye Bakanlığı tebliğleri herhangi bir koşul olmaksızın memur vasıtasıyla yaptırmaya yetkilidir.
Uygulamada en çok tebliğ yolu olarak elektronik tebligat adresi bulunan mükelleflere e-tebligat yolu ile vergi ceza ihbarnameleri tebliğ edilmektedir. Elektronik tebligat adresi olmayan vergi mükelleflerine vergi ceza ihbarnameleri posta yolu ile yapılmaktadır. Posta yolu ile yapılan tebligatlar mükellefin bilinen en son adresine yapılmaktadır.
Adresi olmayan vergi mükelleflerine vergi ceza ihbarnameleri ise ilanen tebligat yapılmaktadır. İlanen tebligat, tebliğe elverişli elektronik tebligat hesabı olmayan mükellefler ile adresi tespit edilemeyen mükelleflere vergi ceza ihbarnamesinin tebliğ edebilmek adına uygulanan tebligat yöntemidir.
Vergi ceza ihbarnamesinin mükellefe tebliğinin usule uygun olarak yapılmış olması gerekmektedir. Mükellefe vergi ceza ihbarnamesinin usule uygun şekilde tebligat yapılmaması halinde tebliği istenilen idari işlem sonuç doğurmayacaktır. Usulsüz tebligatı alanında uzman vergi avukatı tarafından tespit edildikten sonra 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca usulsüz tebligata ilişkin dava açması gerekmektedir.
Vergi mahkemesi, vergi ceza ihbarnamesinin tebliğinin usulsüz olarak yapıldığına vergi yargılaması neticesinde karar vermesi halinde idari işlem hukuken sonuç doğurmayacaktır.
Bu sebeple mükellefe tebliğ edilen vergi ceza ihbarnamelerinin tebliğ şeklinin hukuki olarak nitelendirmesi adına vergi avukatından hukuki danışmanlık almanız, usul hatalarından faydalanarak vergi işleminin iptalini sağlayabilirsiniz.
Vergi Avukatının Vergi Ceza İhbarnamesine Karşı Etkisi Nedir ?
Kendisine vergi ceza ihbarnamesi tebliğ edilen vergi mükellefinin hak ve menfaatlerinin hukuki çerçevede korunması adına profesyonel destek alması önem arz etmektedir.
Vergi hukuki oldukça teknik bir konu olması sebebiyle alanında uzman vergi avukatında alınacak hukuki danışmanlık hizmeti ile vergi ceza ihbarnamesinin getireceği vergisel yükümlülüklerden hukuken korunması sağlanacaktır.
Aynı zamanda vergi ceza ihbarnamesi ile birlikte vergi dairesinin idari işleminin hukuka uygunluğunun ön denetimi vergi avukatı tarafından yapılarak mükellefin yasal süresi içinde vergi cezasını indirimli olarak ödenmesi , hukuka aykırı bir işlem ise vergi davası ile iptalini sağlayabilecektir.
Vergi Ceza İhbarnamesine Karşı Vergi Davası Açılır mı?
Makalemizin büyük bölümde vurguladığımız üzere kendisine tebliğ edilen vergi ceza ihbarnamesine karşı hukuki yollara başvurmanın en önemli hususu otuz günlük yasal süre içinde mükellefin hareket etmesidir. Yasal süresini kaçıran vergi mükelleflerinin vergi ceza ihbarnamelerine karşı hukuki yollara başvurma hakkı kanunen sona ermiş olacaktır.
Vergi mükelleflerinin, vergi ceza ihbarnamelerine karşı hak ve menfaatlerinin korunabilmesi için kanunun belirlemiş olduğu otuz günlük süre içerisinde alanında uzman vergi avukatından hukuki danışmanlık alması büyük önem taşımaktadır.
Bu süre içerisinde vergi dairesi tarafından kendisine tebliğ edilen vergi ceza ihbarnamesinin öncelikle tebligat işleminin usulüne uygun şekilde yapılıp yapılmadığı vergi avukatı tarafından denetlenmesidir. 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu çerçevesinde hukuki bilgi ve birikimi danışan vergi mükellefine sunan vergi avukatı, mükellefin öncelikle usulsüz tebligat sebebiyle vergi ceza ihbarnamesini iptal ettirebilmesi sağlamaktadır.
Alanında uzman vergi avukatı tarafından ikame edilecek vergi davası ile birlikte öncelikle usulsüz tebligat varsa idari işlemin usulsüz tebligat yönünden vergi mahkemesi kararı ile iptali sağlanabilecektir. Vergi avukatı tarafından tebligatın usule uygun olduğunun tespit edilmesi halinde bir sonraki işlem mükellefe tebliği edilen vergi ceza ihbarnamesinin hukuka uygunluğunun denetimi olacaktır.
Vergi Ceza İhbarnamesinin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine aykırı olarak düzenlenmiş olması vergi avukatı tarafından tespit edilmesi ile birlikte yasal süre içinde vergi mahkemelerinde vergi davası açarak iptali sağlanabilmektedir.
Makalemizin genelinde de belirtmiş olduğumuz üzere Vergi Hukuku bir çok parametreden oluşmaktadır. Vergi mükelleflerinin kendilerine tebliği edilen vergi ceza ihbarnamelerinin kanuniliğini denetleyecek bilgi ve tecrübesi olması beklenemeyecektir. Bu sebeple vergi mükelleflerinin profesyonel destek almaları ileride meydana gelebilecek telafisi güç zararların önüne geçmesini sağlayacaklardır.
Vergi Ceza İhbarnamesine Karşı Vergi Davası Kaç Gün İçinde Açılır?
Kendisine vergi ceza ihbarnamesi tebliğ edilen vergi mükellefleri 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük süre içinde dava açabilmektedirler. Bu süre hak düşürücü sürelerdendir. Otuz günlük süre içerisinde vergi ceza ihbarnamesine karşı dava açılmaması halinde mükellef dava açma hakkını kaybedecektir.
Vergi Ceza İhbarnamesine İtiraz Nasıl Yapılır ?
Vergi ceza ihbarnamesi kendisine tebliğ olan mükellefin , ihbarnameye karşı itiraz hakkı otuz günlük süreye bağlanmıştır. Vergi ceza ihbarnamesine karşı itiraz merci dava yolu ile olmaktadır. Vergi ceza ihbarnamesine karşı itiraz dendiğinde vergi dairesince tesis edilen işleme karşı ancak ve ancak vergi davası açarak itiraz edilebilmektedir.
Vergi ceza ihbarnamesine karşı vergi dairelerine itiraz dilekçesi sunulması herhangi bir hüküm doğurmayacağı gibi mükelleflerin süresi içinde dava açmamaları halinde vergi ceza ihbarnamesinin hukuken kesinleşmesine neden olacaktır. Vergi ceza ihbarnamesine karşı vergi hukuku alanında faaliyet gösteren vergi avukatından hukuki olarak danışmanlık hizmeti alınması mükelleflerin bilinçlenmesini sağlayacaktır.
İhbarnameye Karşı Vergi Davası Hangi Mahkemeler Yetkilidir?
Vergi ceza ihbarnamelerine karşı açılacak davalarda yetkili mahkemeler kanun ile belirlenmiştir. Bu tür davaya bakmaya görevli mahkemeler Vergi Mahkemeleridir. Mükellefler, kendilerine tebliğ edilen vergi ceza ihbarnamelerine karşı dava ikame etmek istemeleri halinde Vergi Mahkemelerinde dava açmaları gerekmektedir.
Uygulamada mükelleflerin profesyonel vergi avukatı desteği almadan dava açtıklarına tanıklık etmekteyiz. Bu tip durumlarda çoğu kez davaların yetkisiz ve görevsiz mahkemelerde açıldığını ve bu sebeple mükelleflerin hak kaybına uğramaktadır. Bu sebeple dava açmadan önce vergi avukatından vergi hukuku kapsamında hukuki danışmanlık hizmeti almalıdır.
Vergi davaları, aşağıdaki mahkemelerde görülür:
Vergi Mahkemeleri: Vergi ceza ihbarnamelerine ilişkin davalarda ilk derece mahkemesi yetkilidir.
Bölge İdare Mahkemeleri: Vergi mahkemesi kararlarına itirazlarda yetkilidir.
Danıştay: Temyiz merciidir ve vergi avukatlarının sıklıkla referans aldığı kararları sunar.
Vergi ceza ihbarnamelerini , bu yazımız ile birlikte vergi hukuku kapsamında bir çok önemli bilgiye yer vererek , mükelleflerin kendilerine tebliğ edilen vergi ceza ihbarnameleri ile hukuken mücadele edebilmeleri hususunda bilgilendirmeler yer almıştır.
Mükellefler en çok vergi ceza ihbarnamelerine karşı dava açma sürelerini kaçırmaktadır. Vergi ceza ihbarnamelerinin tebligat aşamalarındaki usulsüzlükleri mükelleflerin tespit edebilmeleri , kendileri tespit edememeleri halinde vergi hukuku alanında faaliyet gösteren vergi avukatlarından hukuki destek almaları gerekmektedir.
Yazımızın devamında sizlerle vergi ceza ihbarnamelerinin usulsüz tebligat sebebiyle iptaline ilişkin yüksek mahkeme kararları ile Danıştay kararlarını bilgilerinize sunmaktayız.
Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu Verilen Cezaların Dayanağının Hukuka Aykırı Olduğuna Dair Karar
27 Ağustos 2015 günlü Resmi Gazete’de Yayımlanan 456 sıra sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile vergi dairelerince düzenlenen ve muhataplarına 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tebliği gereken evrakın, Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla elektronik ortamda tebliğ edilmesi ile ilgili usul ve esaslar düzenlenmiştir.
Tebliğin 9. maddesi ile de elektronik tebligat sistemine dahil olması zorunlu olanlardan bu Tebliğ ile getirilen yükümlülüklere uymayanlar için Vergi Usul Kanununun 148, 149 ve mükerrer 257 nci maddeleri uyarınca, Kanunun Mükerrer 355 inci maddesindeki cezai müeyyide uygulanacağı düzenlenmiştir.
456 sıra sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin yürürlüğünün durdurulması ve iptali istemli davada; Danıştay 4. Dairesi davayı reddetmiş yapılan temyiz üzerine Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu, 08/11/2017 günlü E:2017/618 K:2017/521 sayılı kararı ile dava konusu tebliğin “ceza hükümleri” başlıklı 9 uncu maddesi yönünden davanın reddine ilişkin hüküm fıkrasının bozulmasına karar vermiştir. (https://www.turmob.org.tr/haberler/5f14f5f7-797b-41b4-aecf-95a3c29a8cad/danistay-vergi-dava-daireleri-kurulu-vergide-e-tebligat-uygulamasinda-verilen-cezalarin-dayanaginin-)
Vergi Ceza ihbarnamesi kendisine tebliğ edilen mükelleflerin hak ve yükümlülüklerine ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan bilgilendirme notuna ulaşmak için; Vergi ceza ihbarnamesi yasal haklar pdf